Ljubljančani na domačem evropskem univerzitetnem prvenstvu presegli pričakovanja

  • Domov
  • Ljubljančani na domačem evropskem univerzitetnem prvenstvu presegli pričakovanja

V Športni dvorani Kodeljevo v Ljubljani je med 27. Junijem in 3. Julijem potekalo Evropsko univerzitetno prvenstvo v badmintonu, na katerem je nastopilo 99 igralcev iz 16 različnih univerz in 11 držav. Med njimi je bila tudi šestčlanska ekipa Univerze v Ljubljani, ki je nastopila odlično in si priborila dve bronasti odličji, kar sta njeni prvi medalji na tem tekmovanju po letu 2004.

Ljubljansko ekipo je vodil Matic Ivančič, v igralski kader pa so sestavljali Martin Cerkovnik, Matevž Bajuk, Žan Laznik, Andraž Krapež, Kaja Stanković in Sabina Magyar.

Domačini so si za cilj na ekipni tekmi zastavili uvrstitev med osmerico in s sedmim mestom to tudi uresničili, nato pa v posamičnem delu uspeh nadgradili s kar dvema medaljama. Kaja Stanković je bila bronasta med posameznicami, Matevž Bajuk in Andraž Krapež pa med moškimi pari.

Ljubljančani so domače prvenstvo prestali z odliko in se izkazali tako z dobro igro na igriščih kot tudi odličnim vzdušjem v ekipi.

 

Na ekipni tekmi uresničili cilj, a ostal je grenak priokus

Tekmovanje se je začelo z ekipnim delom, v katerem so bile Univerze razdeljene v skupine po štiri. Prva mesta so vodila v polfinale, druga v boj za razvrstitev od 5. do 8. mesta, tretja v razvrstitev od 9. do 12. mesta, četrta pa v razvrstitev od 13. do 16. mesta.

Ljubljanska ekipa je kot gostiteljica igrala v skupini A, v kateri so bile še Univerza Nottingham, Univerza Rouen in Univerza Duisburg-Essen.

Slovenci so na prvi tekmi igrali proti Univerzi Rouen in jo prepričljivo premagali s 5:0. V drugem kolu je bil nasprotnik občutno močnejši, britanska Univerza Nottingham, ki je na svoji prvi tekmi porazila Univerzo Duisburg-Essen s 3:2. Slovenci in Britanci so bili zelo izenačeni. Britanci so dobili igro mešanih dvojic in žensk posamično, Slovenci pa moških posamično in moških dvojic. O zmagovalcu je na koncu odločala igra ženskih dvojic, v katerih sta Charlotte Ho in Ka Kei Chien premagali Kajo Stankovič in Sabino Magyar z 2:0 v nizih. Univerza Nottingham je s tem naredila velik korak k polfinalu, ki si ga je nato uradno priborila z zmago nad Univerzo Rouen s 3:2.

Ljubljančani so s tem ostali brez možnosti osvojitve prvega mesta in posledično preboja v polfinale, čakal jih je boj za drugo mesto v skupini in uvrstitev med najboljših pet. Svojo zadnjo tekmo skupinskega dela so igrali v četrtek dopoldne, ko so se pomerili z Univerzo Duisburg-Essen in jo premagali s 3:2.

Univerza v Ljubljani si je s to zmago priigrala možnost osvojitve petega mesta. Njena naslednja nasprotnica je bila Univerza Bordeaux. Dvoboj med Slovenci in Francozi so dobili slednji s 3:1 v nizih, Ljubljančanom je edino točko priborila Kaja Stankovič med posameznicami.

Domačini so ekipno tekmovanje sklenili s tekmo proti ruski ekipi Univerze Nižnji Novgorod. Ljubljančani so dobro prestali poslednjo tekmo in zmagali s 3:1, Andraž Krapež in Kaja Stankovič sta dobila svoja posamična dvoboja, Matevž Bajuk in Andraž Krapež pa dodala zmago v moških dvojicah za končno sedmo mesto.

»Na ekipnem tekmovanju smo si za cilj zadali uvrstitev med osem ekip in to tudi uresničili, vendar pa ostaja grenak priokus, saj nam je tako na tekmi za preboj v polfinale kot tudi na tekmi za boj za peto mesto zmanjkala le ena zmaga. Zelo sem zadovoljen z organizacijo dogodka, na voljo imamo odlično dvorano in dobre pogoje za igranje. V petek je prost dan, ki ga bojo naši igralci izkoristili za počitek in regeneracijo,« je ekipni del povzel Ivančič.

V ekipnem delu tekmovanja je naslov osvojila aktualna prvakinja, Univerza Uludag, ki je v finalu s 3:0 premagala Univerzo Oslo. Tretje mesto je pripadlo Univerzama Nottingham in Opole.

 

Stankovićeva in dvojec Krapež/Bajuk do brona

Drugi del prvenstva so zaznamovali dvoboji posameznikov in dvojic, ki so Univerzi v Ljubljani prinesli velik uspeh.

Ena izmed glavnih junakinj ljubljanske ekipe je bila Kaja Stanković. Ta je med posameznicami unovčila ugoden žreb in do polfinala brez izgubljenega niza po vrsti premagala Britanko Charlotte Ho z Univerze Nottingham (21:14, 21:13), Francozinjo Marine Rene z Univerze Rouen (21:7, 21:10) in tretjepostavljeno Norvežanko Eliso Wiborg z Univerze Oslo (21:11, 21:12).

Kaja Stanković je nato v polfinalu igrala s prvo nosilko in nekdanjo 35. igralko sveta, Turkinjo Neslihan Yigit (Univerza Uludag), ki je bila občutno boljša in zmagala z 21:8 in 21:14. Stankovićeva je tako osvojila tretje mesto, s čimer je bila presrečna:

»Presenečena sem nad tretjim mestom. Medalja je bila sicer moja skrita želja, vendar pa sem pričakovala uvrstitev okoli četrtfinala. Imela sem ugoden žreb, saj bi se lahko že prej pomerila s katero izmed nosilk in končala nižje. Sem zelo zadovoljna z medaljo,« je po osvojitvi tretjega mesta pojasnila Kaja Stankovič in dodala: »V finalu sem igrala proti zelo dobri nasprotnici, ki je bila pred leti na 35. mestu Svetovne badmintonske zveze in se udeležila tudi Olimpijskih iger. Nisem pričakovala zmage, moj cilj je bil, da žogico čim dlje obdržim v igri, kar mi je v drugem nizu tudi uspelo,« je dodala ena od domačih junakinj.

 

Krapež in Bajuk po tesnem boju obstala v polfinalu, a zadovoljna z doseženim

Uspeh Stankovićeve sta z bronom v konkurenci moških dvojic nadgradila Matevž Bajuk in Andraž Krapež.

Ljubljanski par je na turnirju nastopal v vlogi četrtih nosilcev in najprej premagal francosko navezo Alexandre Hammer/Nathan Laemmel z Univerze Strasbourg (21:17, 21:19), nato pa po tesnem boju še Nemca Jonathana Rathkeja in Alexandra Rooversa z Univerze Duisburg-Essen (29:27, 13:21, 22:20).

Krapeža in Bajuka je nato v polfinalu čakala tekma z drugima nosilcema, Portugalcema Brunom Carvalhom in Tomasom Nerom z Univerze Lizbona. Slovenca sta prvi niz izgubila z 18:21, nato drugega dobila z 21:19 in izsilila odločilni niz, v katerem sta bila z 21:15 Portugalca in napredovala v finale.

»Pred turnirjem nisva imela posebnih ciljev, saj sva komaj drugič igrala skupaj. Želela sva le čim višje, zato sva zelo zadovoljna z medaljo. V polfinalu so odločale malenkosti, prvi niz sta tesno dobila nasprotnika, drugega pa tesno midva. V tretjem nama je zmanjkalo malo moči, kar sta kakovostna nasprotnika tudi izkoristila. A sva več kot zadovoljna z doseženim,« sta po osvojitvi tretjega mesta pojasnila Krapež in Bajuk.

 

Domačini s petimi uvrstitvami v četrtfinale

Univerza v Ljubljani je dosegla lep ekipni uspeh, saj je imela skupno pet nastopov v četrtfinalu. Žan Laznik se je med posamezniki prebil do četrtfinala in tam izgubil proti kasnejšemu prvaku, Nemcu Alexandru Rooversu z Univerze Duisburg-Essen (6:21, 9:21), med moškimi dvojicami sta igrala še Martin Cerkovnik in Žan Laznik ter v četrtfinalu morala priznati premoč Francozoma Jeanu Crepinu in Leu Crepin z Univerze Rouen (17:21, 20:22), med ženskimi dvojicami pa sta Kaja Stanković in Sabina Magyar v četrtfinalu izgubili proti poljski navezi Kornelia Marczak/Aneta Wojtkowska z Univerze Opole (14:21, 15:21).

 

Tekmovanje se je končalo v ponedeljek, ko so prireditelji podelili odličja najboljšim posameznikom in dvojicam, nato pa zastavo Evropske univerzitetne zveze (EUSA) predali naslednjemu gostitelju.

 

REZULTATI EUP V BADMINTONU

 

Ženske posamično

1. Neslihan Yigit (Univerza Uludag)

2. Lilian Yang (Univerza Nottingham)

3. Merve Coban (Univerza Erzincan)

3. Kaja Stankovič (Univerza v Ljubljani)

 

Moški posamično

1. Alexander Roovers (Univerza Duisburg-Essen)

2. Bernardo Atilano (Univerza Lizbona)

3. Muhammed Ali Kurt (Univerza Erzincan)

3. Sinan Zorlu (Univerza Uludag)

 

Mešane dvojice

 

1. Pawel Pietryja/Aneta Wojtkowska (Univerza Opole)

2. Mateo Martinez/Alix Saumier (Univerza Strasbourg)

3. Yusuf Bay/Özge Bayrak (Univerza Uludag)

3. Alexandre Hammer/Emilie Beaujan (Univerza Strasbourg)

 

Moške dvojice

1. Tomas Nero/Bruno Carvalo (Univerza Lizbona)

2. Mateo Martinez/Thomas Baures (Univerza Strasbourg)

3. Matevž Krapež/Andraž Bajuk (Univerza v Ljubljani)

3. Jean Crepin/Leo Crepin (Univerza Rouen)

 

Ženske dvojice

1. Özge Bayrak/Cemre Fere (Univerza Uludag)

2. Tiara Samuels/Emily Witts (Univerza Nottingham)

3. Irina Šorohova/Kristina Virvič (Univerza Nižnji Novgorod)

3. Kornelia Marczak/Aneta Wojtkowska (Univerza Opole)

 

Ekipno

1. Univerza Uludag

2. Univerza Oslo

3. Univerza Nottingham

3. Univerza Opole

7. Univerza v Ljubljani

 

Podrobnejši rezultati so na voljo na uradni strani tekmovanja.

Galerija

Arhiv: