SP Basel 2019: Najuspešnejši Japonci

• SP Basel 2019: Najuspešnejši Japonci

V Baslu v Švici se je zaključilo Svetovno prvenstvo za posameznike in dvojice v badmintonu, kjer je Japonska osvojila dve zlati medalji. Edino medaljo za Evropo je osvojil mladi Danec Anders Antonsen, ki se je presenetljivo prebil do finala, kjer pa ni bil dorasel tekmec Japoncu Kentu Momoti. V ženskem finalu je slavila Indijka Sindhu V. Pusarla. Prvakinje v ženskih dvojicah sta postali Japonki Mayu Matsumoto in Wakana Nagahara, v moških dvojicah Indonezijca Mohammad Ahsan in Hendra Setiawan  in v mešanih dvojicah Kitajca Zheng Si Wei in Huang Ya Qiong.

Finalni dan se je pričel s finalom ženskih dvojic, ki je bil v japonskih barvah. V dramatičnem zaključku tretjega seta sta branilki naslova Mayu Matsumoto in Wakana Nagahara zapravile pet zaključnih žog pri rezultatu 20:14, nato pa le zmagali 23:21 proti Yuki Fukushima in Sayaki Hirota. Prva dva seta sta se zaključila z rezultatom 21:11, 20:22. Bron so osvojile Greysia Polii in Apriyani Rahayu (Indonezija) ter Du Yue in Li Yin Hui (Kitajska).

Indijka Sindhu V. Pusarla je po dveh zaporednih srebrnih medaljah na svetovnih prvenstvih le prišla do tako želenega naslova svetovne prvakinje. V finalu je popolnoma nadigrala Japonko Nozomi Okuharo 21:7, 21:7. Bron sta osvojili Ratchanok Intanon (Tajska) in Chen Yu Fei (Kitajska).

Pri moških posamezno sta se v finalu pomerila branilec naslova in prvopostavljeni igralec turnirja, Japonec Kento Momota, ter Danec Anders Antonsen, ki se je v finale uvrstil presenetljivo, vendar po prikazanem zelo zasluženo. V finalu je Antonsen le v začetku tekme nudil odpor Momoti, ko je povedel 6:2, zatem pa je Japonec prevzel popoln nadzor nad igro in nadigral mladega Danca 21:9, 21:3. Bron sta osvojila Sai Praneth B. (Indija) in Kantaphon Wangcharoen (Tajska).

V mešanih dvojicah sta Kitajca Zheng Si Wei in Huang Ya Qiong v prvem setu finala ekspresno v 12ih minutah 21:8 nadigrala Tajca Dechapol Puavaranukroh in Sapsiree Taerattanachai. Drugi set sta Kitajca zmagala 21:12 in ubranila naslov prvakov iz leta 2018. Bron so osvojili Yuta Watanabe in Arisa Higashino (Japonska) ter Wang Yi Lyu in Huang Dong Ping (Kitajska).

Zadnje od final so bile na sporedu moške dvojice, ki so vedno najbolj atraktivne za gledalce. Indonezijca Mohammad Ahsan in Hendra Setiawan ter Japonca Takuro Hoki in Yugo Kobayashi so odigrali vrhunsko finale, zmagala pa sta Indonezijca 25:23, 9:21, 21:15. Indonezijca sta tako osvojila že skupni tretji naslov prvakov (2013, 2015), Setiawan pa že četrti naslov (še 2007). Bron so osvojili Fajar Alfian in Muhammad Rian Ardianto (Indonezija) ter Li Jun Hui in Liu Yu Chen (Kitajska).

Svetovno prvenstvo v badmintonu se po novem odvija vsako leto, izjema pa je olimpijsko leto. Tako vsi skupaj že nestrpno pričakujemo OI Tokio 2020.

Povezava na rezultate: