07.08.2023

Evropsko prvenstvo do 17 let (Litva)

Ekipa:
Nikita Peshekhonov, Tevž Ornik, Matic Cerar, Maks Mattias, Tinkara Alič, Tija Horvat, Anja Blazina, Iva Koša

Trenerja:
Denis Peshekhonov in Rok Trampuž

Prvi dvoboj:

Slovenija - Belgija 1:4

Slovenija je v prvi tekmi skupine 7 igrala z Belgijo in izgubila z 1:4.

Edino zmago je dosegla Anja Blazina. Blizu zmage je bil še Nikita Peshekhonov, ki je odigral 3 sete. Na žalost so mu v tretjem setu pošle moči. Še bližje zmagi sta bili dekleti Anja Blazina in Iva Koša, ki sta v zaključku tretjega nekoliko popustil in prepustili zmago Belgijkam (18:21, 21:17, 18:21).

Drugi dvoboj:

Slovenija - Romunija 0:5

Za dvoboj z favorizirano Romunijo smo premešali postavo in se odločili, da damo možnost igrati ostalim, ki niso zaigrali proti Belgiji. Romuni so hitro pokazali zakaj so nosilci skupine. Naši igralci so se borili in se skušali predstaviti v najboljši luči. Dvoboj je zaznamovala tudi poškodba Tinkare, ki si je v igri ženskih dvojic zvila gleženj in bila primorana predati dvojice in mešane dvojice.

Upamo, da bo Tinkara čim prej okrevala in bo lahko v nadaljevanju prvenstva še zastopala Slovenijo.

Tretji dvoboj:

Slovenija - Armenija 5:0

V dvoboj z Armenijo smo vstopili kot favorit in na igrišču pokazali kdo je močnejši nasprotnik. Vsi igralci so svoje dvoboje dobili brez večjih težav.

Za ekipo so nastopili:

  • mix: Maks Mattias in Tia Horvat
  • ms: Nikita Peshekhonov
  • ws: Anja Blazina
  • md: Maks Mattias in Tevž Ornik
  • wd: Tia Horvat in Iva Koša

Dvoboj je popestrila evakuacija dvorane zaradi udara strele. To se je zgodilo med dvobojem ženskih dvojic, ko smo že vodili 4:0.

3. dan

Danes bi morali imeti dvoboj z Norveško ob 14. uri. Zaradi okvare na klimatski napravi so dvoboj sprva prestavili za eno uro, nato pa odpovedali. Razlog za odpoved je bila prevelika vlažnost v dvorani, kar je pomenilo drseča igrišča in nevarnost poškodbe. Čas smo izkoristili za lahek trening. Popoldne pa so nekateri igralci odšli na kratek ogled starega dela Vilne. Jutri nas čaka dvoboj z Norvežani ob 12. uri.

Četrti dvoboj:

Slovenija - Norveška 3:2

V zadnjem dvoboju ekipnega dela smo se pomerili z Norveško ekipo in zmagali. Zmagali so Anja Blazina, moški par Tevž Ornik in Maks Matias ter ženski par Anja Blazina in Iva Koša. Zelo blizu zmage je bil tudi kombinirani par Tia Horvat in Maks Matias, ki sta v obeh setih povedla, vendar popustila v zaključku obeh setov. Slovenija je zasedla 3. mesto v svoji skupini in s tem izpolnila osnovni cilj.

V torek se začne posamično prvenstvo. Od Slovencev bodo na igrišče stopili Tinkara Alič, Maks Matias, Iva Koša, Nikita Peshekhonov in Tia Horvat.

5. dan

V Litvi že peti dan potekajo boji Evropskega prvenstva do 17 let. V dopoldanskem času smo lahko videli finale ekipnega dela prvenstva, kjer je Danska suvereno premagala Turke. Od 13. ure dalje pa se je začel posamični del prvenstva. Za Slovenijo je prvi nastopil mešani par Maks Matthias in Tinkara Alič, ki sta morala priznati premoč Slovakoma. V dvoboju se je videlo, da je Tinkara zadnje dni sanirala poškodbo in nič ni trenirala. Sledil je nastop Nikite Peshekhonova in Tije Horvat, ki sta suvereno opravila s kombiniranim parom Cipra in Malte. 3. Dvoboj dneva je pripadel Ivi Koša, ki je igrala proti danski nasprotnici. V prvem setu se je privajala na tempo nasprotnice, v drugem setu pa se je odločno upirala Danki in tudi povedla 14:12, nato pa ji je zmanjkalo moči. 4. Dvoboj je pripadel Nikiti Peshekhonovu, ki je brez težav nadigral armenskega nasprotnika. Ob 19.25 je bila na sporedu še igra mešanih dvojic Nikita in Tija proti danskemu paru, ki sta bila evropska prvaka v kategoriji do 15 let. Dvoboj je gladko dobil danski par.

6. dan

Dan je otvorila Anja Blazina z zmago nad Turkinjo, ki jo je suvereno premagala v dveh setih (21:13; 21:13). Sledili so dvoboji moških posamezno, kjer sta nastopila Nikita in Tevž. Nikita Peshekhonov je v 3. setih premagal Avstrijca (20:22, 21:18, 21:8). Sledil je dvoboj Tevža Ornika proti Estoncu Joostu. Tevž je kljub borbeni igri izgubil (13:21; 14:21).

Sledili so dvoboji ženskih dvojic. Dvojica Tinkara Alič in Tia Horvat sta imele kar nekaj težav proti igralkama iz Cipra in Portugalske. Dvoboj je trajal 3. sete in prav v zaključku zadnjega seta sta dekleti pokazali največ zbranosti ter si priigrali zmago. Nasprotno sta Anja Blazina in Iva Koša odigrali suvereno brez večjih napak ter slavili zmago proti Škotinjam z rezultatom 21:12 in 21:9.
Trend zmag sta nadaljevala Nikita Peshekhonov in Maks Mattias, ki sta proti domačinoma odigrala tri sete. Z zmago sta izločila 7. nosilca.
Dan smo zaključili s porazom, saj sta Tevž Ornik in Matic Cerar izgubila proti litvanskemu paru. Ves prvi set je bil enakovreden, žal pa sta slovenca v zaključku prvega seta naredila preveč napak in ga izgubila z rezultatom 18:21. V drugem setu sta ves čas nekoliko zaostajala ter ga izgubila z rezultatom 16:21.
Jutri nas čakajo tekme 1/16 finala in v primeru uspeha tudi 1/8 finala.

7. dan

3. Dan posamičnega EP do 17. so bili na vrsti dvoboji 1/16 finala in 1/8 finala v vseh disciplinah. Slovenske nastope je otvorila Anja Blazina, ki je igrala proti danski predstavnici. V prvem setu je bila Anja enakovredna nasprotnica, žal pa je v končnici seta popustila in ga izgubila s 18. V drugem setu so Anji pošle moči, kar je nasprotnica izkoristila in zmagala. Drugi je na igrišče stopil Nikita Peshekhonov, ki se je Špancu dobro upiral, vendar je bil le-ta premočan. Sledile so igre ženskih dvojic, kjer sta prvovrstno presenečenje pripravili Tia Horvat in Tinkara Alič, ki sta izločili Angležinji. Le-te sta bile 4. nosilki turnirja. Slovenki sta prikazali nepopustljivo igro in borbo do zadnje točke. Zadnji set se je končal z razliko 23:21. Zatem sta na igrišče stopili Anja Blazina in Iva Koša, ki sta se v prvem setu prilagajali igri Švedinje. Drugi in tretji set pa sta suvereno zmagali z rezultatom 17:21; 21:15; 21:12. Med moškimi pari smo imeli v igri Maksa Mattiasa in Nikito Peshekhonova. Dvoboj proti finskemu paru sta dobro odprla in zmagala prvi set. V preostalih dveh pa sta naredila preveč napak, zmaga pa je odšla na Finsko. V borbi za 1/4 finala smo imeli v popoldanskem delu še oba ženska para. Tia in Tinkara sta se pomerili s Poljakinjama. Dvoboj sta po dobri predstavi izgubili s 16:21 in 19:21. V večernem dvoboju pa sta se Anja in Iva pomerili proti francoski dvojici in izgubili oba seta s 13. Prvenstvo se nadaljuje jutri s 1/4 finalnimi in 1/2 finalnimi dvoboji. Zaključilo pa se bo v soboto s finalnimi boji v vseh petih disciplinah.

Prvenstvo lahko spremljate na: Badminton Europe TV

Rezultati: 2023 European U17 Championships

Galerija